dijous, 12 de setembre del 2024

El rei que declara innocent una rabosa

Hui hem llegit part d'una rondalla valenciana en què es reflecteix l'arquetip del rei. Així, una rabosa (guineu), en bona part del relat, és qui, amb astúcia, proposa i que, al capdavall, diu què haurà de fer un llop. I ell ho accepta.

Passa que el llop (qui, molt avançat el relat, captem que és mentider, ambiciós, arribista i amb esperit de revenja) volia desfer-se de la dona i conta una mentira molt grossa al rei (qui era de bon cor, prudent i molt obert). Llavors, el monarca escolta ambdues parts i, qui el relatà, plasma una rabosa que convenç el noble.

Igualment, com que el senyor no troba motius per a castigar-la, la declara innocent. I, més encara: ella, per mitjà de la pell del llop (la qual sí que acull el monarca), "salva" l'home..., com en moltes rondalles anteriors a 1932.

Finalment, abans de llegir la decisió del rei, he considerat que jo declararia innocent la guineu. 



dimecres, 11 de setembre del 2024

Paraules a favor de la pagesia

Paraules de Montserrat Cortadella, hui, 11 de setembre del 2024, en relació amb el tema del dia, sobre pageses vitivinícoles:

"— M'agrada molt i molt, però sempre anem a parar al mateix lloc. Amb ajut, aquest cop, de les lletres; lletres tant ben escrites, tan adients amb el tema, tant endinsat amb la dona, que m'ha posat la pell de gallina.

No esperem: ajudem al pagès. Sense ells/es, estem perduts. No cal tenir a la família gent de camp (com he tingut jo) per saber el que és aquest treball. Són ells qui s'ajupen cada dia també emparrant-se als arbres. I donar-nos el bo i millor del que dóna la terra.

Una abraçada i avant sempre. 

              VISCA LA GENT DEL CAMP.

I, a tu, Lluís, per obrir els ulls a qui els pugui tindre tancats.

             VISCA CATALUNYA".

Gràcies pel comentari i per les teues paraules.

L'estudi sobre el matriarcalisme no pretén obrir els ulls de ningú, però sí que podem dir que, a més d'u, li ha permés captar trets i realitats que abans li eren desconegudes.

Avant les atxes a tots.

Una forta abraçada,

Lluís


11 de setembre del 2024


Diada de Catalunya