divendres, 4 d’octubre del 2024

La maternitat i la mare, eixos dels Pobles matriarcalistes

Paraules de hui:

"Avant les atxes", Lola Carbonell.

"Avant les atxes", Montserrat Cortadella.

"Avant", Kike.


****

Hui, entre d'altres coses, he parlat amb ma mare, li he llegit els comentaris del tema del dia i, a més, li he afegit unes paraules que m'havia dit un valencià que coneixem (ací, Josep), nascut en 1948:

"— Les dones manen en casa. Els hòmens fan lo que les dones diuen".

Igualment, li addueixes lo que havies tractat amb Josep: que és lo més abundant en dones nascudes abans de 1920, que eren més arriscades que les d'ara i que, per exemple, els temes es tractaven entre el marit i la dona i que, al capdavall, es feia lo que ella volia. 

I, això, per descomptat, en una cultura que prioritza lo que té a veure amb la mare i amb lo maternal, com tantes vegades copsem en rondalles tradicionals recopilades abans de 1932, per exemple, en relats en què figuren coves i grutes.

I més: hui hem llegit la lletra d'una cançó plasmada per Manuel Milà i Fontanals (segle XIX) en què es reflecteixen trets matriarcalistes, com ara, que la dona té la darrera paraula i que, per exemple, son pare ho accepta.

Finalment, agraesc la generositat de les persones que hui m'han fet costat i, òbviament, de les qui m'ho fan en l'estudi sobre el matriarcalisme.

I tu, de bon matí, també vas a l'era.

I demà, més, com l'àvia que narra rondalles a néts i a persones de totes les edats, molt oberta, de bon cor, agraïda, moderada i que afavoreix el matriarcalisme i el comunitarisme, com moltes persones que coneixes.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada