divendres, 29 de desembre del 2023

Trets matriarcalistes vinculats amb la tradició cultural catalanoparlant

Hui, després de sopar, he llegit part de l'estudi sobre els Sants de la Pedra, Abdó i Senent, molt coneguts com Sant Nin i Sant Non, protectors de molts llauradors i de molts pagesos en tot l’àmbit lingüístic catalanoparlant. 

En eixes línies, posava que el 1r de març del 2018 trobí que podrien representar les dues parts de la dona i que el 1r d'abril del 2018 havia deduït que no sols la llengua catalana és matriarcalista, sinó que ambdós sants reflectien que la cultura tradicional també ho és: https://malandia.cat/2020/01/el-sorgiment (figura al capdavall de l'entrada).

Doncs bé, mentres escric aquestes línies (durant la nit del 29 de desembre del 2023), he trobat que la maternitat i el fet que, en moltes rondalles, en moltes narracions i, àdhuc, en moltes contarelles, apareguen 1) la figura de la mare i la de la filla (o la del fill), 2) la de la dona i la de l'home (el marit) i 3) la de l'àvia (o la de la velleta) i la de l'adolescent (o, per exemple, la del fill del rei),...

indiquen que, en la tradició vinculada amb la llengua i amb la cultura tradicional dels catalanoparlants, es considera molt important 1) tocar els peus en terra, 2) el cor net, la sensibilitat i l'actitud receptiva (recordem les ganes d'aprendre i de descobrir dels nens), 3) dir les coses pel seu nom (solen fer-ho els xiquets), 4) l'esperit comunitari i 5) la germanor.

Finalment, jo acull de bon gust aquests quatre punts trobats. I moltes persones que coneixes, també: ho plasmen per escrit (o bé t'ho comenten de paraula) en relació amb els pares o amb avantpassats catalanoparlants nascuts abans de 1920, per mitjà de vivències i de records que perduren. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada