diumenge, 16 de juliol del 2023

Rondalles, recerques i comentaris que aproven el matriarcalisme

Bon dia,

En el llibre "Rondallari de Pineda" (en l'edició del 2020), a cura de Josefina Roma, es reflecteix el matriarcalisme, per exemple, en les rondalles "El lladre de la mà de goma" i "El bot d'oli". Partint d'aquestes rondalles, l'antropòloga considera que "No cal doncs, tornar a escriure rondalles que desfacin el mite de la rondalla masclista, sinó redescobrir el patrimoni rondallístic tradicional en tota la seva amplitud, i veure'n no l'home i la dona, sinó la persona total que ha de crèixer i completar-se" (p. 456).

Mentrestant, els "més a la dreta" (PSOE, ERC, Junts per Catalunya, CUP, Unidas Podemos, Més Compromís, ERPV, etc.), que ens conviden a orientar la mà cap a l'Astre Solar de l'altiplà castellà, tracten d'adoctrinar-nos cap a la idea que la cultura vinculada amb la llengua catalana és patriarcal.

Nogensmenys, moltíssimes rondalles tradicionals en llengua catalana i recopilades abans de 1932 i molts comentaris relatius a dones catalanoparlants nascudes abans de 1920, reflecteixen matriarcalisme. 

Una forta abraçada i avant les atxes. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada